Enkel och god som passar utmärkt som förrätt till den italienska middagen eller som huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Recept från @1000smaratter
Oct. 17, 2023
3 - 4 st aubergine
Salt
Olivolja att steka i
Riven pecorino eller parmesan
Eventuellt lite ricotta mellan varven av aubergine och tomatsås
1 st gul lök
5 klyftor vitlök
3 msk olivolja
3 - 4 msk tomatpuré
3 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater
Torkade örter- tog oregano och timjan
2 dl vatten
Salt, svartpeppar, chiliflakes
Färsk basilika
Skiva aubergine i cm tjocka skivor. Strö över salt och låt ligga en stund. Torka torra med hushållspapper och vänd auberginerna och upprepa samma på andra sidan. Stek dem i olivolja och lägg på papper.
Gör tomatsåsen. Stek finhackad lök och vitlök och stek mjuk i olivolja. I med tomatpuré och stek tillsammans med torkade kryddor. Sen i med vin, vinäger, tomater på burk, vatten och koka ihop minst 30 min på låg värme under lock. Smaka av med salt och svartpeppar och ha i färsk basilika på slutet. Lite citron är alltid gott också.
Varva aubergineskivor med tomatsås, ricotta om du vill ha det och avsluta med sista lagret tomatsås och riven ost. Baka i ugnen ca 20 minuter på 225 grader.
Servera med god fräsch sallad!