đFISKSOPPAđ Har man fint frĂ€mmande ska man Ă€ta fin mat, det Ă€r sedan lĂ€nge kĂ€ntđ«¶ Idag fick vi besök av fina @grundanna med familj och bjöd pĂ„ fisksoppa och aioli. Jag Ă€lskar denna soppa och alla dess smaker, fĂ€rgerna Ă€r ocksĂ„ ett plus âșïž Sjukt gott att fĂ„ laga mat med saffran ocksĂ„! đ Spara och laga till veckan ni ocksĂ„!
Original recept frÄn www.instagram.com
Oct. 17, 2023
450 g torsk (eller annan vit fisk)
200 g laxfilé
0.5 st purjolök
1 st gul lök
1 st fÀnkÄl
2 st mindre morötter
1 st vitlöksklyfta
1.5 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2.5 dl torrt vitt vin
2 st fiskbuljongtÀrning
2 dl vispgrÀdde
2 dl crĂšme fraiche
2 dl vatten
0.5 g saffran
1 tsk salt
300 g rÀkor (150g oskalade)
Skölj, ansa och strimla purjolöken, morötterna och fÀnkÄl. Finhacka lök och vitlök.
SmÀlt en klick smör i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. FrÀs vitlöken, löken och purjolöken i ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. LÀgg i grönsakerna och frÀs i ytterligare nÄgra minuter tills de blivit mjuknat nÄgot. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. LÄt detta frÀsa med en kort stund.
TillsÀtt vin och buljongtÀrning. Koka ett par minuter. Rör ner grÀdde, crÚme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt.
Skala rÀkorna. SkÀr fisken i bitar och lÀgg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter. TillsÀtt rÀkorna sista sekunderna (spara nÄgra för att toppa med).
Servera soppan med bröd och toppa med rÀckor och aioli. NJUT!