Fluffigt grötbröd i långpanna😍
Original recept från www.instagram.com
Oct. 16, 2023
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 msk sirap
1 tsk salt
10 - 12 dl vetemjöl special
Häll i mjölk (6 dl av 8) & havregryn i en kastrull. Koka upp & ta sedan av den från plattan.
Häll i dom sista 2 dl mjölk & låt det svalna till ca 37 grader.
Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Häll sedan i lite av havregrynsröran & rör tills jästen löses upp.
Ha sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba i ca 10-15 minuter. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig.
Låt degen jäsa i ca en timme.
Sätt ugnen på 225 grader & klä en bakplåt med bakplåtspapper. (30×40 cm)
Lägg i degen & platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.
Dela sedan upp degen i 20 delar. Strö över lite mjöl & låt den jäsa 30-40 minuter till.
Sätt in mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska ha en fin gyllenbrun färg.
Vänta med att skära upp brödet tills det svalna något.