Lingon och inlagd gurka är sedan gammalt. Gröna ärtor likaså. Så här gör jag baconlindad köttfärslimpa och gräddsås🤩👏!
Original recept från www.instagram.com
Oct. 16, 2023
1 msk smör
2 pkt bacon
500 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 st ägg
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 tsk chilipulver
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad persilja
1 msk flingsalt
2 tsk nymalen svart- & vitpeppar
1 msk smör
1 msk tomatpuré
5 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
2 msk lingonsylt
1 st köttbuljongtärning
Skyn från köttfärslimpan
Svart- & vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en rak sockerkaksform med baconet. Lägg dem omlott.
Finhacka den gula löken och stek den mjuk i smöret.
Blanda mjölk, vitlök, kryddor, örter & ströbröd. Låt svälla i ett par minuter.
Blanda sedan mjölkblandningen, gul lök och ägget med färsen till ett robust massa.
Fördela färsblandningen på baconet i formen och vik över baconet, så det lindas runt färsblandningen.
Grädda mitt i ugnen tills genomstekt. 20-30 minuter. Innertemperaturen vill jag ha till ca 65 grader.
Under tiden, smält smöret och fräs tomatpurén. Slå på matlagningsgrädde, soya, lingonsylt & köttbuljongtärningen. Låt koka ihop.
När köttfärslimpan är klar. Slå i skyn från köttfärslimpan i såsen. Låt den sedan vila i 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.