12 st jordärtskockor (ca 500 g)
1 st purjolök
2 st gröna äpplen 🍏
4 dl grädde
2 dl mjölk
1 st finriven vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
3 msk majsstärkelse
3 msk vatten
1 msk rosmarin
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva jordärtskockorna tunt.
Skiva purjolöken tunt.
Skär äpplena i små tärningar.
Koka upp grädde, mjölk och vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ut majsstärkelsen med vatten och häll redningen i gräddmjölken.
Blanda jordärtskockor, purjolök, äpple och rosmarin i en bunke.
Vänd i den varma gräddmjölken. Häll allt i en ugnsform och strö över ost.
Tillaga mitt i ugnen ca 45 min. Låt svalna något.
Garnera gratängen med rosmarin och servera med t.ex. stekt fläskkarré.