Över 60 minuter

Daimtårta

”1000 gånger bättre än en köpt!” - citat från min glutenintoleranta kompis efter att hon smakade denna. Och jaa, den är glutenfri! Alla älskar daimtårta

emmasmatochmjölk

Oct. 6, 2023

Ingredienser

Mandelmarängbottnar

185 g mandelmjöl

7 st äggvitor

4 dl strösocker

Vaniljsmörkräm

7 st äggulor

1.75 dl strösocker

1.5 dl vispgrädde

1 krm vaniljpulver

150 g rumstempererat smör

Chokladöverdrag

200 g marabou daim

50 g mjölkchoklad

55 g daim

1 msk olja

Gör så här

Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Rita ut en cirkel med ca 23 cm diameter på varje bakplåtspapper

Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp

Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng

Vänd försiktigt ner mandelmjölet med en slickepott

Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet

Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg

Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen

Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vaniljpulver med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat (kan ta upp mot 30 minuter)

Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet

Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt den svalnade vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm

Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten

Lägg en botten på ett fat, toppa med en 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm

Ställ tårtan i kylskåpet under tiden du gör chokladöverdraget

Chokladöverdrag: Smält marabou daim och mjölkchoklad i en kastrull tillsammans med oljan

Hacka daim under tiden

När chokladen smält, vänd ner det hackade daimet

Låt chokladen svalna något

Häll chokladen över tårtan och täck alla kanter

Låt stelna i kylen (går även bra att frysa och äta en annan dag)

Njut med ett stort glas mjölk

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.