”1000 gånger bättre än en köpt!” - citat från min glutenintoleranta kompis efter att hon smakade denna. Och jaa, den är glutenfri! Alla älskar daimtårta
Oct. 6, 2023
185 g mandelmjöl
7 st äggvitor
4 dl strösocker
7 st äggulor
1.75 dl strösocker
1.5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
150 g rumstempererat smör
200 g marabou daim
50 g mjölkchoklad
55 g daim
1 msk olja
Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Rita ut en cirkel med ca 23 cm diameter på varje bakplåtspapper
Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp
Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng
Vänd försiktigt ner mandelmjölet med en slickepott
Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg
Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen
Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vaniljpulver med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat (kan ta upp mot 30 minuter)
Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet
Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt den svalnade vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm
Dra försikttigt bort bakplåtspappret från varje botten
Lägg en botten på ett fat, toppa med en 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm
Ställ tårtan i kylskåpet under tiden du gör chokladöverdraget
Chokladöverdrag: Smält marabou daim och mjölkchoklad i en kastrull tillsammans med oljan
Hacka daim under tiden
När chokladen smält, vänd ner det hackade daimet
Låt chokladen svalna något
Häll chokladen över tårtan och täck alla kanter
Låt stelna i kylen (går även bra att frysa och äta en annan dag)
Njut med ett stort glas mjölk