Krämig grönsaks- och potatisgratäng med skivad fläskfilé 🥰 Perfekt bjudrätt! 👍
Oct. 6, 2023
600 g fläskfilé
1 st gul lök
1 st röd spetspaprika
250 g champinjoner
3 msk smör
Salt, peppar
0.5 dl hackad persilja
800 g potatis
3 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
3 dl riven ost, 31%
4 dl vispgrädde 40%
1 msk kalvfond
Persilja
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Putsa filén och bryn den runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Skala, dela och skiva löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva champinjonerna.
3. Fräs lök, paprika och champinjoner i resten av smöret i 4 minuter. Rör i persilja och krydda med salt och peppar.
4. Skala och skiva potatisen tunt. Stek den i omgångar i olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
5. Varva potatis, grönsaksfräs och ost i en form. Skiva köttet och lägg ovanpå. Koka upp grädde och fond och häll hälften på gratängen och lägg på köttet. Häll på resten av grädden och baka i ugn i 25 minuter tills potatisen är mjuk och köttet är klart.
6. Garnera med persilja och servera med haricots verts.