En riktig klassiker - skomakarlåda 🥰 💡Tips! Byt ev ut lite av potatisen mot ex palsternacka. Servera med len potatispuré, stekt bacon och purjolök samt rödvinssås.
Oct. 5, 2023
0.5 st purjolök
4 skivor bacon
2 skivor ryggbiff
1 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
400 g potatis, mjölig sort
1 - 1.5 dl mjölk
1 msk smör
1 st schalottenlök
0.5 msk smör
1 tsk rörsocker
1 msk tomatpuré
0.5 - 1 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
Ev några kvistar färsk timjan
1. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs i smör med sockret i en liten kastrull tills löken mjuknat. Fräs med tomatpurén någon minut och häll på vinet, låt koka ihop till hälften. Häll på vatten och fond och låt sjuda till god smak, ev med timjan. Smaka av med salt och peppar.
2. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Vispa till ett fint mos med mjölk och smör. Smaka av med salt.
3. Skölj och skiva purjolöken. Strimla och stek bacon i en stekpanna. Tillsätt purjolöken efter en stund och stek till önskad färg och krispighet. Ta upp och håll varmt.
4. Stek köttet i smör till önskad stekgrad. Salta och peppra och servera med purén, purjo- och baconfräset samt rödvinssåsen.