Jag hade ett gäng trötta tomater och ett knippe grönkål som började nicka. Och någon sorts pesto jag köpt på matsmart för längesen. Det blev en av mina bästa pajer! Det enda viktiga här är egentligen degen och stanningen. Låt fyllningen bestå av det som finns i skåpen!
Oct. 5, 2023
3 dl mjöl gärna 50/50 vete och graham el likn.
125 g smör
1 - 2 msk vatten
4 - 6 tomater
4 - 5 grönkålsblad
1 paprika
1 burk pesto (jag hade morot och sötpotatispesto)
1 burk soltorkade tomater
0.5 tsk cayennepeppar
2 - 3 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 tsk paprikapilver
Salt
Peppar
1 frp fetaost
3 ägg
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 200 grader. Pajdeg: mixa snabbt ihop ingredienserna med smöret kallt. Platt ut i en form, förgrädda i 10-15 min tills degen fått yta och börjar lukta gott
Skär grönsaker: tomater i skivor, paprika i strimlor och grovhacka grönkålen ( ta bort bladen från stjälken först). hacka vitlöken. Stek vitlöken i generöst med olja och häll på kryddorna så de blandas i oljan. Sänk eller stäng av värmen och lägg i grönkålen så den får mjukas upp lite i kryddblandningen.
Fyll pajen! Varva grönsaker och kryddor så att det sprids ut. Klipp ner soltorkade tomater och klicka ut peston i pajen. Toppa med smulad fetaost och häll över äggstanningen. (Alltså mixat/vispat ägg och mjölk)
In i mitten av ugnen ca 30 min eller tills den inte längre är rinnig om du tippar den lite åt en sida.