Över 60 minuter

Kanelbullar och butterkaka

Kanelbulleveckan fortsätter! Gjorde vanliga kanelbullar och en butterkaka av denna deg. Låt fantasin flöda

emmasmatochmjölk

Oct. 2, 2023

Ingredienser

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl socker

5 msk kanel

2 msk majsstärkelse

Bullar

50 g jäst för söta degar

500 g mjölk 3 % fett

1 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

250 g smör

200 g strösocker

1 kg vetemjöl

1 tsk salt

Pensling & topping

1 st ägg

1 nypa salt

1 skvätt vatten

Pärlsocker

Sockerlag

2 dl socker

2 dl vatten

Gör så här

Blanda ihop 200 g rumsvarmt smör, 1 dl farinsocker, 1 dl socker, 5 msk kanel och 2 msk majsstärkelse till en jämn och bredbar smet. Ställ åt sidan

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken

Tillsätt i kardemumma, kanel

Klicka i rumsvarmt smör delat i bitar

Tillsätt strösocker och hälften av vetemjölet och arbeta ihop till en kladdig deg

Tillsätt saltet och mer mjöl efter behov. Spara ca 1-2 dl till utbaket

Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin (och lite längre om du kör för hand) till degen blivit mindre kladdig och ordentligt elastisk

Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm på ett mjölat bakbord

Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop till en 60 cm lång rulle

Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor

Lägg bullarna i bullformar på en plåt eller lägg flera stycken bullar bredvid varandra i en rund form för att göra en butterkaka

Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. De är färdigjästa när degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret

Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme) för vanliga kanelbullar. 180°C för butterkaka

Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar

Strössla över pärlsocker

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg (alternativt butterkakan i nedre delen av ungen i ca 30 minuter)

Under tiden, förbered sockerlagen genom att koka upp vatten och strösocker. Rör runt tills sockret lösts upp i vattnet

Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen

Smaka direkt och drick ett stort glas mjölk till

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.