Det är gott med en nygjord kantarellpaj, när man varit ute i skogen och plockat 🥰
Oct. 2, 2023
1.5 dl grahamsmjöl
1.5 dl vetemjöl
125 g smör
0.5 msk vatten
1 l kantareller
2 st schalottenlök
1 st liten purjolök
3 st ägg
3 dl créme fraiche eller turkisk yoghurt
0.5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 dl riven ost (ex västerbottenost)
1. Sätt ugnen på 225 gr.
2. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
3. Efter gräddning av pajskal, så sänks ugnstemperaturen till 200 grader.
4. De nyplockade kantarellerna rensas, delas och läggs i en stekpanna. Stek ur vätskan (som blir från kantarellerna).
5. Lägg i smör och stek kantarellerna ordentligt. Salta och peppra gärna lite grann efter behag (angivna mått för salt och grovmalen svartpeppar i receptet avser äggsmeten, som vi kommer till snart).
6. Stek kantarellerna på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter, så att de blir genomstekta, utan att bli brända.
7. Fördela kantarellerna i pajskalet.
8. Hacka charlottenlökarna och purjolöken i småbitar. Stek dem i smör på medelvärme, så att de blir genomskinliga och genomstekta, utan att bli brända.
9. Fördela charlottenlökarna och purjolöken i pajskalet.
10. Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och den grovmalda svartpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med créme fraiche till en jämn smet.
11. Häll äggsmeten i pajskalet över kantarellerna och charlottenlökarna/purjolöken och bred ut smeten, så att den är jämnt fördelad och täcker kantarellerna.
12. Strö över med riven ost.
13. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat, vilket man kan se om man är osäker, om man skakar lite på pajen, som då ska vara fast, ej rinnande.
14. Servera med en god sallad!