Detta recept kallas även för drömskinka eller vinskinka och gjordes många gånger traditionellt av min mor Linnea på Annandag Jul. Det är en god och bekväm skinkrätt som man gör på resterna av julskinkan. Smaken blir mjuk, rosig och len, i grädd-tomatsås 🥰
Oct. 2, 2023
Rött eller vitt vin (som ej får vara för surt) eller sherry
12 st skivor av julskinkan (något tjockare än till smörgås)
4 dl vispgrädde (eller mellangrädde)
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 tsk curry
Riven ost (kan uteslutas)
Börja med att fukta skinkskivorna i vin och låt dom ligga i över 2 timmar eller en dag övertäkta med plastfolie på ett fat med kanter. Smörj ett eldfast fat (rikligt) med smör eller margarin och lägg skivorna därpå. Antingen som dom är eller rullade, dom ska droppa av vin. Blanda enligt alternativ 1 eller 2 och häll denna över skinkan. Klicka över lite kallt smör och sedan kan fatet stå, tills det ska in i ugnen.
Om man vill, så kan man strö riven ost över gratängen. Beräkna ca 50 minuter i 200 graders ugnsvärme (mitt i ugnen).
Servera med kokt potatis och brytbönor eller bara med potatismos.