Många och goda limpor på en gång i en långpanna! 🥰
Oct. 2, 2023
100 g smör
12 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1 msk salt
0.5 dl sirap
1 kg siktat rågmjöl
14 dl fullkornsvetemjöl
1. Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet eller mjölken och värm till 37 grader. Dela sönder jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs den under bakduk ca 1 timme.
2. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma fyra limpor. Lägg dem på tvären i en smord långpanna (eller med bakplåtspapper emellan, se bild).
3. Jäs brödet under bakduk ca 30-45 min. Sätt in långpannan i 225 grader i nedre delen av ugnen, sänk sedan till 175 grader och grädda 45-60 min.
4. Pensla med varmt vatten, när brödet är klart, då blir limpytan mjuk. Bryt isär limporna när de kallnat.