Risotto med ugnsbakade tomater och parmesan, enkelt och supergott! God som den är eller som tillbehör till kyckling eller kött.
Sept. 29, 2023
100 g körsbärstomater
Olivolja
Havssalt
Svartpeppar
2 st krossade vitlöksklyftor (valfritt)
1 st sats ugnsrostade tomater
2 portioner arborio-ris
2 st små schalottenlökar, finhackade
8 - 9 dl grönsaksbuljong, som hålls varm på låg värme på spisen
1 dl vitt vin
Riven parmesan
Smör
1 msk torkad timjan eller basilika
Ugnsrostade tomater: dessa kan förberedas tidigare på dagen (förvara då i rumstemperatur till de ska användas) eller dagen före (förvaras i kylskåp). Halvera tomaterna och lägg i en form med snittytan uppåt. Ringla på olivolja, salta och peppra. Krossa ev. vitlöken med en kniv och fördela över tomaterna.
Rosta tomaterna i ugnen på 200 grader tills de börjar krympa ihop och få lite färg (upp till 1 timme beroende på ugn). Ställ åt sidan så länge.
Risotto: finhacka löken, riv parmesan och värm upp buljongen. Stek löken mjuk i smör (den ska bli glansig) och häll i arborioriset, låt bli glansigt. Häll sedan på det vita vinet och låt reducera.
Tillsätt sedan buljongen allt eftersom (ca 1-2 dl i taget) med risotton på medelvärme. Rör om regelbundet så att det inte fastnar i botten.
När hälften av buljongen tillsatts, lägg i de ugnsrostade tomaterna och timjan eller basilika. Fortsätt tillsätta buljong och röra om. Risotton är klar när den är mjuk men har en kärna med lite tuggmotstånd.
När risotton är klar blandas parmesanen ned, rör om. Lägg upp den krämiga risotton och njut!