Måste bara påminna om denna delikatess när jag har fått en så snygg bild av bästa fotografen @gustaf_bjorlin Ukrainska syrnyky! För dig som har missat dessa fantastiska små syrliga frukost- cheesecakes: gör dem så fort som möjligt ❤️ Du kommer att bli hooked! Bilden är från avsnitt 5 i min programserie med @godare
Original recept från www.instagram.com
Sept. 28, 2023
250 g polsk färskost (twarog) 5- 12% fett. finns bl a på @willyssverige eller polska delikatessbutiker
1 msk socker
1 krm havssalt
1.25 krm vaniljpulver (eller vaniljstång- bara frön)
1 st ägg
80 g mannagryn
20 g russin (om du vill)
2 msk neutral olja till stekning
250 g créme fraiche eller smetana
Flytande honung eller lönnsirap
Färska bär
Blanda färskost, socker, salt, vaniljpulver, ägg, russin, mannagryn till en lite klibbig deg.
Låt den vila en kvart.
Forma med våta händer till 8 runda plättar ( eller fler, du kan variera storleken)
Hetta upp olja i en non-stick panna, sänk till medelvärme och stek plättarna gyllene på båda sidor.
Servera direkt med smetana, sirap, färska bär.