Laga en snabb och enkel pasta frutti di mare – en lyxig rätt för såväl vardag som helg. Linguine med chili- och vitlöksdoftande tomatsås och havets frukter: blåmusslor och vannameiräkor. Buon appetito!
Original recept från www.ica.se
Sept. 28, 2023
1 st nät blåmusslor (à ca 1 kg)
1 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd peppar (chili)
3 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 st förp konserverade hela tomater (à 390 g)
2 tsk strösocker
Salt
Svartpeppar
350 g frysta tinade vannameiräkor
400 g linguine
1 kruka hackad bladpersilja
Citronklyftor
Tina räkorna.
Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Är det någon som öppnat sig, knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den.
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs lök, vitlök och chili i 2 msk av oljan (för 4 port) några minuter. Tillsätt vin och låt koka upp. Rör ner tomater och låt koka ca 5 minuter. Mosa tomaterna med en slev och smaka av med socker, salt och peppar.
Stek räkorna i resten av oljan tills de får färg ca 2 minuter, krydda med 2 krm salt (för 4 port).
Koka pastan nästan klar enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 ½ dl av kokvattnet (för 4 port).
Tillsätt pastavattnet och lägg ner musslorna i tomatsåsen och sätt på lock. Koka ca 1–2 minuter tills musslorna öppnar sig. Rör ner pastan och toppa med räkorna och persilja.
Till servering: Servera gärna pastan med citronklyftor.