Bygg en burgare från grunden med plantbaserade ingredienser. Otroligt god burgare, helt naturligt!
Original recept från www.instagram.com
Sept. 27, 2023
1 l iten sötpotatis
1 dl förvälld karljohanssvamp
0.5 st zucchini
1 st schalottenlök
1 krm chiliflakes
1 dl quinoa
1 dl ströbröd
2 msk kikärtsmjöl
1 st skvätt färsk citronsaft
Olivolja
Salt
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
2 msk picklade rödlök
1 st vitlök
1 msk tomatpuré
2 st nypor salt
4 st hamburgerbröd
2 st avokado
2 st tomater
1 st handfull gröna blad
Sätt ugnen på 180 grader.
Baka sötpotatisen ca 30min eller tills den är mjuk med potatissticka. Låt svalna.
Dela potatisen i mitten och gröp ur innehållet. Släng skalet.
Koka quinoa enligt anvisning.
Mixa svampen i liten matberedare till fina små bitar.
Riv zucchinin grovt och pressa ur överflödig vätska med handduk eller sil.
Finhacka schalottenlöken.
Stek löken med chiliflakes i olja på medelhög värme i en stekpanna, 2-3 min.
Häll i svamp och zucchini i pannan, rör om då och då, tills de börjar vätska sig, utan att få färg.
Häll över i en skål och blanda i quinoa och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Tillsätt ströbröd, kikärtsmjöl, citronsaft och ca 1 dl sötpotatismos till blandningen och rör ihop till en tjock smet.
Dela upp i 4 delar och forma till biffar.
Värm olja i en medelstor stekpanna över medium och koka 2 biffar tills de är gyllenbruna, cirka 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
Kör alla ingredienser till såsen i en liten mixer, så den är nästan slät med lite textur kvar av rödlöken.
Bygg upp burgaren med gröna blad och avokado i botten, sedan biffen, sås och tomat på toppen innan locket sätts på.