Ca 60 minuter

Svampburgare med quinoa och sötpotatis

Bygg en burgare från grunden med plantbaserade ingredienser. Otroligt god burgare, helt naturligt!

Original recept från www.instagram.com

Grönaella

Sept. 27, 2023

Ingredienser

1 l iten sötpotatis

1 dl förvälld karljohanssvamp

0.5 st zucchini

1 st schalottenlök

1 krm chiliflakes

1 dl quinoa

1 dl ströbröd

2 msk kikärtsmjöl

1 st skvätt färsk citronsaft

Olivolja

Salt

Dressing

2 msk majonäs

1 dl creme fraiche

2 msk picklade rödlök

1 st vitlök

1 msk tomatpuré

2 st nypor salt

Tillbehör

4 st hamburgerbröd

2 st avokado

2 st tomater

1 st handfull gröna blad

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader.

Baka sötpotatisen ca 30min eller tills den är mjuk med potatissticka. Låt svalna.

Dela potatisen i mitten och gröp ur innehållet. Släng skalet.

Koka quinoa enligt anvisning.

Mixa svampen i liten matberedare till fina små bitar.

Riv zucchinin grovt och pressa ur överflödig vätska med handduk eller sil.

Finhacka schalottenlöken.

Stek löken med chiliflakes i olja på medelhög värme i en stekpanna, 2-3 min.

Häll i svamp och zucchini i pannan, rör om då och då, tills de börjar vätska sig, utan att få färg.

Häll över i en skål och blanda i quinoa och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Tillsätt ströbröd, kikärtsmjöl, citronsaft och ca 1 dl sötpotatismos till blandningen och rör ihop till en tjock smet.

Dela upp i 4 delar och forma till biffar.

Värm olja i en medelstor stekpanna över medium och koka 2 biffar tills de är gyllenbruna, cirka 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.

Kör alla ingredienser till såsen i en liten mixer, så den är nästan slät med lite textur kvar av rödlöken.

Bygg upp burgaren med gröna blad och avokado i botten, sedan biffen, sås och tomat på toppen innan locket sätts på.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.