En söt soppa med en hint av hetta i bakgrunden. Perfekt som en förrätt eller huvudrätt med en bit mörkt sirapsbröd till.
Original recept från www.instagram.com
Sept. 27, 2023
1 st rödlök
1 l iten butternut pumpa
1 st mango
2 st morötter
1 l vatten
2.5 dl kokosmjölk
1 msk sambal oelek
1 - 2 tsk salt
0.5 l ime
1 dl pumpakärnor
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär morötter och pumpa på mitten.
Pensla på rapsolja och grädda i mitten på ugnen, 20 min eller tills de får färg och är mjuka.
Låt svalna något.
Under tiden, finhacka löken i strimlor och stek i en stor gryta, på svag värme runt 30min tills löken karamelliseras.
Gröp ur pumpan och skär morötterna i mindre bitar och häll ner i grytan, tillsammans med sambal oelek. Stek 2-3 min.
Tärna mangon och häll i grytan, men spara några bitar för topping.
Häll på vattnet och låt sjuda 5-10 min tills allt är mjukt.
Ta en stavmixer och mixa till en slät kräm.
Häll i kokosmjölken och koka upp. Spara lite mjölk till topping.
Smaka av med salt och limesaft.
Rosta pumpakärnorna i torr panna på hög värme, tills dom ”sprätter” och får lite färg.
Servera i djup tallrik, toppat med kokosmjölk, mango och pumpakärnor.