Mustig gryta med massa svamp och vin. Lätt att addera fler portioner om man är många runt bordet.
Original recept från www.instagram.com
Sept. 27, 2023
4 dl torkad svamp (jag tog karljohan)
1 nypa salt
1 g ullök
2 st vitlöksklyftor
2 st tomater
1 msk tomatpuré
1 st or klick blocksmör
1 dl vitt vin
1 msk dijon
1 pkt blandade mörka bönor 380gr
2 msk kantarellfond
2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
2 - 3 msk tamari
Färsk persilja
Peppar efter smak
4 portioner ioner ris
Krispig grönsallad
Hårt bröd
Förväll svampen i 2 dl vatten. Pressa ur vätskan, men behåll den som extra buljong i grytan.
Sätt på riset.
Skär lök i tunna skivor och vitlök fint.
Skär tomaterna i små bitar.
Skölj bönorna i kallt vatten.
Ta en stor grund gryta och fräs svampen i en klick blocksmör och en nypa salt, tills den får färg. Häll över på tallrik.
Stek sen löken på medelvärme tills den blir mjuk.
Tillsätt, tomater och tomatpure. Stek 2-3 min.
Häll i vitt vin och låt det sjuda in.
Häll i dijon, buljong, vattnet från svampen, hälften av svampen, bönor, crème fraiche, grädde, tamari och peppar. Låt koka ihop 5min.
Toppa med finhackad persilja och servera ris och grönsallad till.