Lyxig och matnyttig helgbrunch, perfekt när du ska imponera på sällskapet eller lyxa till en söndag.
Jan. 1, 2024
1 st pizzadeg
150 g västerbottenost
5 st ägg
200 g salmalax
1 st liten rödlök
70 - 100 g pepparrotsvisp
1 knippe dill
80 g laxrom/löjrom/sikrom
1 st citron
250 g mozzarella
140 g parmaskinka
10 ml balsamico
1 pkt frysta hallon
1 kruka citronmeliss
500 ml vaniljkvarg
250 ml färsk passionsjuice
750 ml mousserande vin
1 kruka basilika
PIZZAN: Sätt på ugnen på hög värme. Kavla ut pizzadegen på en ugnsplåt, gärna rektangulärt. Strö över lite salt och olivolja. Finhacka rödlöken. Riv och strö över västerbottenost samt den finhackade löken.
Koka äggen i ca 6 minuter. Grädda pizzan under tiden. Tänk på att pizza ska gräddas på hög värme högt upp i ugnen, vilket går fort.
När pizzan är klar, ta ut den och låt svalna något. Skölj äggen under kallt vatten.
Skär upp salmalaxen i fina sashimiskivor. Finhacka dillen men spara ett par kvistar till garnering. Lägg salmalaxen i en skål, håll över lite olivolja, salt och peppar samt den hackade dillen och rör runt. Skala och dela äggen i ägghalvor.
Placera ut ägg och salmalax i lämplig formation på pizzan. Klicka ut pepparrotsvispen ovanpå laxen. Toppa sedan med god rom och avsluta med npgra dillkvistar. Avsluta med att riva över lite ost och garnera med ett par citronklyftor.
SMOOTHIE: Häll ner ett paket frysta hallon och 500ml vaniljkvarg i en mixer. Plocka i citronmeliss, drygt en halv kruka.
Starta stavmixern och låt mixa rejält till smoothies är slät och fin. Häll upp i glas och garnera med citronmeliss och exempelvis vaniljsocker.
MOZZARELLA/PARMA: Dela mozarellan på mitten och skär i dryga en centimeterskivor. Salta lite samt peppra. Lägg ett basilikablad på mozzarellan och linda sedan respektive bit i en skiva god parmaskinka.
Lägg knytena i en skål eller på ett fat och ringla över balsamico. Dessa går även utmärkt att anrätta i stekpanna på hög värme för att variera rätten. Sätt då gärna i en tandpetare före stekning.
PASSIONSBELLINI: Häll 4cl färsk passionsfruktsjuice i ett champagneglas. Häll i ca 6cl mousserande vin. Rör om försiktigt toppa upp glaset med ytterligare 6cl mousserande.