Ca 45 minuter

CH:s Superbrunch med Salmapizza

Lyxig och matnyttig helgbrunch, perfekt när du ska imponera på sällskapet eller lyxa till en söndag.

Carl Henrik Svenson

Jan. 1, 2024

Ingredienser

1 st pizzadeg

150 g västerbottenost

5 st ägg

200 g salmalax

1 st liten rödlök

70 - 100 g pepparrotsvisp

1 knippe dill

80 g laxrom/löjrom/sikrom

1 st citron

250 g mozzarella

140 g parmaskinka

10 ml balsamico

1 pkt frysta hallon

1 kruka citronmeliss

500 ml vaniljkvarg

250 ml färsk passionsjuice

750 ml mousserande vin

1 kruka basilika

Gör så här

PIZZAN: Sätt på ugnen på hög värme. Kavla ut pizzadegen på en ugnsplåt, gärna rektangulärt. Strö över lite salt och olivolja. Finhacka rödlöken. Riv och strö över västerbottenost samt den finhackade löken.

Koka äggen i ca 6 minuter. Grädda pizzan under tiden. Tänk på att pizza ska gräddas på hög värme högt upp i ugnen, vilket går fort.

När pizzan är klar, ta ut den och låt svalna något. Skölj äggen under kallt vatten.

Skär upp salmalaxen i fina sashimiskivor. Finhacka dillen men spara ett par kvistar till garnering. Lägg salmalaxen i en skål, håll över lite olivolja, salt och peppar samt den hackade dillen och rör runt. Skala och dela äggen i ägghalvor.

Placera ut ägg och salmalax i lämplig formation på pizzan. Klicka ut pepparrotsvispen ovanpå laxen. Toppa sedan med god rom och avsluta med npgra dillkvistar. Avsluta med att riva över lite ost och garnera med ett par citronklyftor.

SMOOTHIE: Häll ner ett paket frysta hallon och 500ml vaniljkvarg i en mixer. Plocka i citronmeliss, drygt en halv kruka.

Starta stavmixern och låt mixa rejält till smoothies är slät och fin. Häll upp i glas och garnera med citronmeliss och exempelvis vaniljsocker.

MOZZARELLA/PARMA: Dela mozarellan på mitten och skär i dryga en centimeterskivor. Salta lite samt peppra. Lägg ett basilikablad på mozzarellan och linda sedan respektive bit i en skiva god parmaskinka.

Lägg knytena i en skål eller på ett fat och ringla över balsamico. Dessa går även utmärkt att anrätta i stekpanna på hög värme för att variera rätten. Sätt då gärna i en tandpetare före stekning.

PASSIONSBELLINI: Häll 4cl färsk passionsfruktsjuice i ett champagneglas. Häll i ca 6cl mousserande vin. Rör om försiktigt toppa upp glaset med ytterligare 6cl mousserande.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.