Det går att skippa svart salt men det ger en väldigt äggig smak, som med riktig tortilla.
June 19, 2022
Olivolja
800 g potatis
0.5 st gullök
2.5 dl kikärtsmjöl
2 ½ dl vatten
0.25 tsk kala namak (svart salt)
Salt och peppar
1 dl smältbar veganost, riven (går att skippa)
Skala potatisen. Skär potatis på längden, skiva i ca 3 mm tunna skivor. Skala och tärna gullöken.
Hetta upp rikligt med olivolja i en non-stick stekpanna. Stek/fritera potatisen och löken tillsammans med salt på medelvärme tills att potatisen är mjuk men inte helt färdig.
Under tiden som potatisen fräser i pannan, vispa mjölet tillsammans med vattnet, svarta saltet samt salt i en skål.
Blanda försiktigt ner potatis- och lökblandningen i smeten. Hetta upp 2 msk olja i pannan, häll ner hälften av potatis- och löksmeten i pannan. Strö över osten och häll över resten av smeten och stek på låg/medelvärme. Låt steka långsamt ca 8 minuter med lock på.
Lägg en tallrik ovanpå tortillan, vänd den och för försiktigt över tortillan tillbaka i pannan. Stek i ytterligare 8 minuter.