Obs! För de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin (som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver), så finns det vegetariska alternativ. Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar. Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ: gelésocker multi (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker). Tänk på att: Gelésocker multi innehåller även strösocker, så minska sockermängden i receptet om du ska använda detta. Vegegel innehåller inte strösocker. Men läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.
Sept. 19, 2023
3 st gelatinblad
1.5 dl vispgrädde
0.5 st finhackad rödlök
3 - 4 msk hackad dill
1.5 dl gräddfil
2.5 dl kesella
1 msk citronsaft
Salt
Vitpeppar
100 g röd stenbitsrom eller sikrom
0.5 kg skalade räkor
Dill
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp grädden, tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om till de löst upp sig helt. Låt svalna.
Blanda rödlök, dill, gräddfil, kesella. Blanda försiktigt i den avsvalnade grädden.
Smaka av med citronsaft och kryddor. Häll upp i små glas och ställ i kylen i 3 timmar.
Skala räkor och trä upp på små spett. Garnera med rommen, räkor på spett och dill.