Min farmor har levt nĂ€stan hela sitt liv i Sibirien och flyttat hem till oss strax innan jag föddes. Hon lagade dessa vĂ€ldigt ofta. Ibland hjĂ€lpte jag till att vika oĂ€ndliga mĂ€ngder av dessa lĂ€ckra knyten. Nu hedrar jag min farmor i ett avsnitt av mitt program "Det goda livet" pĂ„ @godare LĂ€nk till programmet finns i höjdpunkten "Godare" đ i min profil pĂ„ Instagram.
Original recept frÄn www.instagram.com
Sept. 18, 2023
600 g "00"-vetemjöl
3 tsk salt, finkornigt
2 st Àgg
2 st Àggulor
1 g ul lök, grovhackad
1 st selleristjÀlk, hackad
1 st vitlöksklyfta, grovhackad
1 kruka persilja
150 ml kycklingfond
500 g blandfÀrs
100 g smör
1 dl grÀddfil
1 knippe dill
0.5 st citron, saften
Forellrom, nÄgra skedar
Börja med degen. KnÀck I Àgg och Àggulor i en skÄl. HÀll i 1 dl kallt vatten.
LÀgg i mjölet och blanda till en deg. Ta upp och knÄda för hand i 12 minuter.
Vira in degen i plastfolie och lÄt vila i rumstemperatur i minst en halvtimme upp till 5 timmar.
Gör fyllningen under tiden. LĂ€gg resten av ingredienser förutom köttfĂ€rsen I en matberedare och kör till en fin purĂ©. Blanda med köttfĂ€rsen I en stor bunke. Salta med œ msk salt.
Rulla ut degen till 1 mm tjocklek. Enklast att göra den med en pastamaskin. Stansa ut degen i 7 cm stora cirklar.
LÀgg knappt en matsked av fyllningen mitt i varje cirkel, vik pÄ mitten och förslut ordenligt. Nu ser pelmeni ut som en halvmÄne.
Ta tag I de tvÄ Àndarna och tryck ihop. LÀgg pÄ en vÀlmjölat skÀrbrÀda och fortsÀtt tills degen eller fyllningen Àr slut. Om du ska frysa in- stÀll in brickan med pelmeni i frys i ca 2 timmar, lÀgg över i en plastpÄse och förslut vÀl. Du behöver inte tina dem innan tillagning.
Koka up en stor kastrull med saltat vatten. NÀr det stormkokar lÀgg i pelmeni och koka 2-3 minuter (eller 6 minuter för frysta).
LÀgg smöret I en liten kastrull, sÀtt pÄ medelhög vÀrme och lÄt brynas under vispning tills det doftar nötigt och Àr gyllenbrunt.
Ta frÄn vÀrmen och pressa i lite citronsaft och lÀgg i hackad dill. LÀgg upp pelmeni pÄ en tallrik, skeda över det brynta smöret och toppa med lite dill, grÀddfil och forellrom!