MIN BARNDOMS DUMPLINGS 💛

Min farmor har levt nĂ€stan hela sitt liv i Sibirien och flyttat hem till oss strax innan jag föddes. Hon lagade dessa vĂ€ldigt ofta. Ibland hjĂ€lpte jag till att vika oĂ€ndliga mĂ€ngder av dessa lĂ€ckra knyten. Nu hedrar jag min farmor i ett avsnitt av mitt program "Det goda livet" pĂ„ @godare LĂ€nk till programmet finns i höjdpunkten "Godare" 💙 i min profil pĂ„ Instagram.

Original recept frÄn www.instagram.com

Anja Allvin

Sept. 18, 2023

Ingredienser

600 g "00"-vetemjöl

3 tsk salt, finkornigt

2 st Àgg

2 st Àggulor

1 g ul lök, grovhackad

1 st selleristjÀlk, hackad

1 st vitlöksklyfta, grovhackad

1 kruka persilja

150 ml kycklingfond

500 g blandfÀrs

100 g smör

1 dl grÀddfil

1 knippe dill

0.5 st citron, saften

Forellrom, nÄgra skedar

Gör sÄ hÀr

Börja med degen. KnÀck I Àgg och Àggulor i en skÄl. HÀll i 1 dl kallt vatten.

LÀgg i mjölet och blanda till en deg. Ta upp och knÄda för hand i 12 minuter.

Vira in degen i plastfolie och lÄt vila i rumstemperatur i minst en halvtimme upp till 5 timmar.

Gör fyllningen under tiden. LĂ€gg resten av ingredienser förutom köttfĂ€rsen I en matberedare och kör till en fin purĂ©. Blanda med köttfĂ€rsen I en stor bunke. Salta med Âœ msk salt.

Rulla ut degen till 1 mm tjocklek. Enklast att göra den med en pastamaskin. Stansa ut degen i 7 cm stora cirklar.

LÀgg knappt en matsked av fyllningen mitt i varje cirkel, vik pÄ mitten och förslut ordenligt. Nu ser pelmeni ut som en halvmÄne.

Ta tag I de tvÄ Àndarna och tryck ihop. LÀgg pÄ en vÀlmjölat skÀrbrÀda och fortsÀtt tills degen eller fyllningen Àr slut. Om du ska frysa in- stÀll in brickan med pelmeni i frys i ca 2 timmar, lÀgg över i en plastpÄse och förslut vÀl. Du behöver inte tina dem innan tillagning.

Koka up en stor kastrull med saltat vatten. NÀr det stormkokar lÀgg i pelmeni och koka 2-3 minuter (eller 6 minuter för frysta).

LÀgg smöret I en liten kastrull, sÀtt pÄ medelhög vÀrme och lÄt brynas under vispning tills det doftar nötigt och Àr gyllenbrunt.

Ta frÄn vÀrmen och pressa i lite citronsaft och lÀgg i hackad dill. LÀgg upp pelmeni pÄ en tallrik, skeda över det brynta smöret och toppa med lite dill, grÀddfil och forellrom!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.