Kul variant av pannkakor som passar perfekt om man har en bit jäst över
Sept. 17, 2023
4 dl mjölk
12.5 g jäst
1 st ägg
4 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
0.5 tsk socker
75 g smör/margarin
2 st äpplen
Kanel & socker
Värm mjölken till 37°C i en kastrull
Smula jästen i en skål och häll över ca 1 dl av mjölken. Rör runt så att jästen löses upp
Vispa ner ägget i mjölken som är kvar i kastrullen
Ta fram en annan bunke och blanda vetemjöl, salt och socker där
Häll ner äggblandningen i mjölblandningen
Tillsätt jästblandningen och vispa till en slät smet
Låt vila 60 minuter
Smält smöret under tiden och låt det svalna
Rör ner smöret i den jästa smeten
Stek pannkakorna gyllenbruna på medelvärme
Skär upp äpplena i klyftor
Stek äppleklyftorna i lite smör, kanel och socker
Servera pannkakorna med äppleklyftorna och eventuellt en klick kolaglass (se mitt recept) och såklart ett stort glas mjölk