Syrlig len rabarbersoppa med molnliknande söt pocherad maräng och krispig havretopping! En efterrätt värd nobelfesten enligt mig! Dessutom med ingredienser man brukar ha hemma. Passa på och laga nu när rabarber finns i överflöd ❤️
June 17, 2022
-500 g rabarber
-1 dl socker
-6 dl vatten
-1 msk potatismjöl
-oxalis eller ätbara blommor att dekorera med
Snöäggen:
- 80 g äggvita (ca 2,5 ägg)
- 75 g socker
Havrecrunch:
- 1 dl havregryn
- 2 msk socker
- 2 msk smält smör
Tvätta och skär rabarbern i små bitar. Koka upp vatten med socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt koka i 5-7 minuter.
Sila av rabarberbitarna över en ny kastrull och koka upp soppan på nytt.
Rör ut potatismjölet med 2 msk vatten och rör ner det i soppan. Ta från värme. Rör om ordentligt
Blanda alla ingredienser till havrecrunchen och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter tills det får fin färg. Låt svalna.
För snöäggen - vispa äggvitorna och en tredjedel av sockret riktigt fluffigt. Tillsätt resten av sockret i små mängder. Vispa länge till en riktigt fat maräng.
Koka upp vatten i en låg kastrull så som till pocherade ägg. När vattnet sjuder lägg i en liten klick maräng och pochera någon minut på varje sida. Ta upp på en bit hushållspapper.
Häll upp rabarbersoppan i djupa skålar. Toppa med snöäggen, havrecrunchen och ev. oxalis och blommor