Ukrainsk streetfood när den är som bäst! Det krimtatariska köket där rätten har sitt ursprung har en riktig uppsving nu i Ukraina! Tjebureky är tunna frasiga piroger med saftig fyllning som serveras alldeles nystekta ❤️
Original recept från www.instagram.com
Sept. 14, 2023
500 g vetemjöl
1.5 dl kokhett vatten
500 g lammfärs , eller nötfärs
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 tsk spiskummin
1 msk salt
2 dl iskallt vatten
Neutral olja, till stekning
Koka upp vatten och blanda med hälften av mjölet. Låt svalna lite så att det går att arbeta med och blanda i resterande mjöl. Knåda degen i minst 10 minuter för hand. Lägg den i en plastpåse och låt vila i 1 timme i rumstemperatur.
Finhacka lök, vitlök och persilja och blanda med färs och iskallt vatten. Fyllningen ska vara åt det lösare hållet. Smaka av med salt och peppar (du kan tillaga en tesked av fyllningen i mikro och smaka av. Kanske behövs det mer salt. Tänk på att degen är helt osaltad!)
Dela degen i sex delar. Kavla ut till riktigt tunna cirklar på ett mjölat bakbord. Sprid lite av fyllningen på ena halvan så att det täcker degen men lämna ca 1,5 cm kant . Vik över den andra halvan och förslut ordentligt med baksidan av en gaffel.
Hetta upp olja till 175 grader i en stekpanna med höga kanter. Stek 1-2 minuter per sida. Det går också bra att använda fritös. Servera direkt.