5 st Àgg
3 dl socker
8 dl mjölk
2 pkt jÀst, 50 g
2 tsk salt
2 tsk kardemumma
Drygt 1,5 kg vetemjöl
250 g smör
1.5 l rapsolja eller kokosolja att grÀdda i
1) Vispa rumsvarma Àgg och strösocker tills det blir ljusljus gult och superfluffigt. TÀnk dig ca 5-8 min. Gör det i en degbunke eller i din köksassistent.
2) VÀrm mjölken fingervarmt eller 37 grader. Smula ned all jÀst och lös upp den i mjölken. Blanda med Àggblandningen.
3) HÀll i salt och kardemumma. SmÀlt smöret bara till hÀlften, det fÄr gÀrna vara klumpar kvar som inte smÀlt helt. HÀll i det och hÀll ocksÄ i mjöl. Inte allt mjöl dock, spara lite till utbakningen.
4) Blanda samman tills du har en relativt kladdig deg. TÀnk att fingrarna liksom ska fastna i degen men att det inte fastnar sÄ mycket deg kvar pÄ hÀnderna.
5) JĂ€s i 20 min. Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut till en rektangel pĂ„ vĂ€l mjölat bakbord, den ska vara ca 2 â 3 cm tjock.