Den här höstförrätten är så sjukt god! Smörstekta kantareller, picklade lingon, rostad grönkål, västerbottenostkräm och frasig rösti passar perfekt nu på hösten när skogen är full av svamp 🥔🙌
Sept. 11, 2023
200 g kantareller
1 påse grönkål
0.5 dl rapsolja
100 g smör
1 dl lingon
1 msk ättika
400 g potatis, fast
1 st gul lök
0.5 dl maizena
1 tsk salt och peppar
1 dl riven västerbottenost
1 st ägg
1 msk dijonsenap
1 msk citronjuice
1 krm salt och peppar
2 dl rapsolja
Pickla lingonen: blanda 3-2-1laget av vatten ättika och socker, i en liten skål, tills sockret löst upp sig. Lägg ner lingonen och ställ åt sidan.
Plocka av grönkålen från stjälkarna. Lägg dem i en form och ringla över oljan. Massera in bladen och toppa med salt. Rosta i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Gör västerbottenostkrämen: se till att all ingredienser har samma temperatur innan du blandar allt utom olja i en smal och hög behållare.
Ställ ner stavmixer i röran och häll försiktigt oljan på. Mixa ihop såsen genom att försiktigt röra mixern upp genom oljan tills allt mixats ihop. Ställ åt sidan.
I en bunke: riv potatis och lök fint.
Häll på salt, peppar och maizena och blanda ordentligt.
Hetta upp rimligt med olja i en stekpanna.
Stek små, milimetertunna rösti tills de fått fin färg på båda sidor. Byt oljan vid behov.
Stek kantarellerna i smör tills vätskan försvunnit. Salta och peppra.
Stoppa ihop grönkål och rösti. Toppa med kantareller, kräm och lingon och du har en riktigt god förrätt!