Ca 60 minuter

Pumpa- och spenatravioli med trattisar och citronmellissmör

Bjud på en riktig lyxmiddag med hemgjord ravioli med pumpafyllning, trattisar och citronmelissmör. Finns inte svamp kan man toppa med tex pumpakärnor. Det går även utmärkt att förbereda fyllningen dagen innan för snabbare process.

Märta Martin-Åkesson

Sept. 10, 2023

Ingredienser

Pastadeg

5 dl durumvetemjöl eller vetemjöl

4 st ägg

Fyllning

1 st pumpa (förslagsvis butternut)

150 g fryst spenat

3 msk ricotta

2 st vitlök

0.5 st citron

Svartpeppar

1 dl parmesanost

Citronmelissmör

1 kruka citronmeliss

100 g smör

Topping

Trattkantareller

Riven parmesan

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader varmluft

Skala och dela pumpan, gröp ur den och skär pumpaköttet i bitar ca 2-3 cm stor. Lägg på en plåt och ringla över lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter tills de är mjuka och fått lite färg.

Blanda ihop pastadegen antingen för hand eller i en maskin. Knåda ihop degen och arbeta den i 10 minuter. Linda in degen i plastfolie och låt vila en stund.

Smält smöret, ta det åt sidan och tillsätt citronmeliss. Låt stå och dra tills det är dags för servering.

Koka upp en stor kastrull med vatten och salt.

Rosta hackad vitlök i en stekpanna.

Riv parmesan, tvätta citronen och riv den på ett zestjärn.

Ta ut pumpan och placera i en mixerskål med spenat, ricotta, parmesanost, rostad vitlök, citronzest . Mixa till en kräm, smaka av. Tillsätt eventuellt lite salt och peppar.

Kavla pastadegen tunt genom en pastamaskin eller för hand. Kavla ut till långa ”remmar” ca 10 cm breda.

Placera en utkavlad degrem på mjölad bänk, klicka på pumpamixen ca 1,5 msk på halva remmen. Pensla pastan med lite vatten runt om pumpamixen, detta för att nästa degplatta ska fastna. Vik över resten av remmen så att den bildar ett lock över fyllningen. Tryck till degen runt pumpamixen så att den fastnar och dela degen mellan klickarna till raviolibitar.

Förväll och smörstek kantarellerna.

Koka pastan i 4-5 minuter eller tills den är ”al dente” (har lite tuggmotstånd)

Värm på smöret med citronmeliss snabbt.

Placera den färdiga pastan på tallrikar, ringla över det varma smöret. Toppa med trattisar och riven parmesan, njut!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.