Bjud på en riktig lyxmiddag med hemgjord ravioli med pumpafyllning, trattisar och citronmelissmör. Finns inte svamp kan man toppa med tex pumpakärnor. Det går även utmärkt att förbereda fyllningen dagen innan för snabbare process.
Sept. 10, 2023
5 dl durumvetemjöl eller vetemjöl
4 st ägg
1 st pumpa (förslagsvis butternut)
150 g fryst spenat
3 msk ricotta
2 st vitlök
0.5 st citron
Svartpeppar
1 dl parmesanost
1 kruka citronmeliss
100 g smör
Trattkantareller
Riven parmesan
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Skala och dela pumpan, gröp ur den och skär pumpaköttet i bitar ca 2-3 cm stor. Lägg på en plåt och ringla över lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter tills de är mjuka och fått lite färg.
Blanda ihop pastadegen antingen för hand eller i en maskin. Knåda ihop degen och arbeta den i 10 minuter. Linda in degen i plastfolie och låt vila en stund.
Smält smöret, ta det åt sidan och tillsätt citronmeliss. Låt stå och dra tills det är dags för servering.
Koka upp en stor kastrull med vatten och salt.
Rosta hackad vitlök i en stekpanna.
Riv parmesan, tvätta citronen och riv den på ett zestjärn.
Ta ut pumpan och placera i en mixerskål med spenat, ricotta, parmesanost, rostad vitlök, citronzest . Mixa till en kräm, smaka av. Tillsätt eventuellt lite salt och peppar.
Kavla pastadegen tunt genom en pastamaskin eller för hand. Kavla ut till långa ”remmar” ca 10 cm breda.
Placera en utkavlad degrem på mjölad bänk, klicka på pumpamixen ca 1,5 msk på halva remmen. Pensla pastan med lite vatten runt om pumpamixen, detta för att nästa degplatta ska fastna. Vik över resten av remmen så att den bildar ett lock över fyllningen. Tryck till degen runt pumpamixen så att den fastnar och dela degen mellan klickarna till raviolibitar.
Förväll och smörstek kantarellerna.
Koka pastan i 4-5 minuter eller tills den är ”al dente” (har lite tuggmotstånd)
Värm på smöret med citronmeliss snabbt.
Placera den färdiga pastan på tallrikar, ringla över det varma smöret. Toppa med trattisar och riven parmesan, njut!