En krämig, smakrik paj.
Original recept från elenasrecept.blogspot.com av Elena
Sept. 7, 2023
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
400 g kycklinglever
2 g ula lökar
1 msk smör
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 st tärning hönsbuljong
2 st äggulor
2 st hela ägg
Svartpeppar
3 dl riven, lagrad ost
Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 - 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175˚.
Dela kycklinglevern i bitar. Hacka löken. Bryn kycklinglever och lök i smör i en het stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser, utom ägg och ost. Låt det hela sjuda i några minuter.
Sila ner såsen i en bunke. Låt den svalna och rör ner ägg och gulor. Smaka av med salt och peppar.
Blanda sås och lever och häll det i det förgräddade pajskalet. Strö över ost och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg.