Hembakta frallor är godare än köpta! 🥰 Tips! Det går bra med endast vetemjöl i degen och mjölken kan bytas ut mot vatten, skillnaden blir att innanmätet blir något segare i konsistensen. Men brödet blir gott ändå!
Sept. 4, 2023
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarmt
0.5 dl rapsolja
2 tsk salt
4 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
2. Dela degen i två delar. Rulla dem i vetemjöl och forma dem till längder. Skär varje längd i ca 9 skivor med en vass kniv eller en degskrapa. Forma runda frallor av degbitarna.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.