Idag delar jag med mig av en riktig höstfavorit som värmer både kropp och själ: Krämig lök- och potatissoppa. Den är så god och lättlagad att det blir en fröjd att sätta sig vid bordet. Perfekt för hela familjen att njuta av tillsammans! Med skivad potatis, smakrik purjolök och en touch av timjan, bli succen ett faktum! Ett toppen recept i vardagen.
Original recept från www.instagram.com
Sept. 3, 2023
800 g potatiss
1 l iten purjolök (ca 150-200 g)
1 g ul lök
2 msk olja
1 tsk torkad timjan
10 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
4 dl matlagningsgrädde
100 g kantareller
1 st surdegsbaguette
Riven parmesan
Salt och peppar
Skala och skiva potatisen.
Skölj, ansa och strimla purjolöken.
Skala gullöken och hacka grovt.
Fräs lök och purjolöken i 1 msk olja i en stor kastrull.
Tillsätt potatis, timjan och buljong. Låt soppan koka ca 15 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll grädden i soppan och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Dela baguetten i mindre bitar. Häll ca en msk olja över och rör om. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 225° i 12 min. Strö havssalt över.
Stek kantarellerna i smör tills de tappar vätska och börjar få färg.
Häll upp soppan i skålar och toppa med krutonger, smörstekta kantareller och riven parmesan. NJUT!