Häromhelgen blev jag bjuden på middag hos fina @123madelene (på Instagram) och där serverades en pasta som var helt fantastiskt god! Alla smaker var så framträdande och kombinationerna magiska. Persiljeströt på toppen tillförde en ny dimension till pastan och förhöjde hela rätten! Ni förstår att jag var tvungen att be om receptet 😉❤️ Jag tillagade rätten i lördags och njöt av varje tugga! Är det något recept man ska spara så är det detta!
Original recept från www.instagram.com av Stina Wernersson
Sept. 4, 2023
2 dl panko
1 kruka persilja
Rivet skal från en citron
Salt
500 g bucatini
200 g handskalade räkor (funkar med köpta i lake)
170 g kräftstjärtar
500 g cocktailtomater
2 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
2 st röda chili
1 kruka persilja
2 st citroner
40 g sardeller
Rapsolja
Salt
Peppar
Hacka en halv kruka persilja fint.
Rosta panko i en torr stekpanna.
Lägg i persiljan mot slutet och riv skalet från en citron över. Salta.
Lägg persiljeströn i en skål och ställ åt sidan.
Hacka löken, persiljan och sardellerna finfint.
Dela tomaterna.
Hetta upp mycket olja i en panna.
Stek löken och tomaterna tills de mjuknar.
Tillsätt vitlöken och låt allt fräsa i oljan.
Låt detta koka i cirka 20 minuter och tillsätt extra olja vid behov.
Tillsätt hackad persilja och riv skalet från två citroner över. Låt det koka ytterligare en stund.
Släng i de hackade sardellerna och låt det koka i någon minut till.
Koka pastan rejält al dente enligt anvisningarna på förpackningen.
När pastan är klar, lägg den i den tillredda tomatsåsen.
Koka pastan i såsen tills den är helt klar. Vid behov, tillsätt lite pastavatten för att späda såsen och få önskad konsistens.
Tillsätt räkor och kräftstjärtar till pastan när det återstår 1 minut av koktiden.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Servera i djupa skålar och toppa med persiljeströ. NJUT!