Hemlagade bruna bönor är lätta att laga… men man behöver dock lite framförhållning och lägga bönorna i blöt kvällen innan. I receptet står det 12-24 tim… jag tar 18 tim 🥰
Aug. 29, 2023
500 g torkade bruna bönor
1 l + 5 dl vatten (börja med 1 liter vatten och tillsätt sedan om det behövs)
1.5 msk ättiksprit (12 %)
2.5 msk sirap eller strösocker
1.5 msk potatismjöl efter önskad konsistens
1 tsk salt
Lägg torra bönor i en skål, skölj dem och plocka bort fula exemplar. Häll på så mycket vatten att det täcker ärterna eller bönorna. Låt stå 12-24 timmar. Slå sedan bort blötläggningsvattnet.
Koka bönorna i saltat vatten, börja med 1 liter vatten och tillsätt sedan resten om det behövs. Koka bönorna under lock på svag värme tills de är mjuka, cirka 1 1/2 timme. Tillsätt ättiksprit och sirap eller socker och eventuellt mer salt.
Om spadet är för tunt, red bönorna. Mosa antingen lite av bönorna med någon deciliter av spadet, häll bort resten av spadet och rör ner moset. Eller rör ut potatismjöl i lite kallt vatten, häll i redningen under omrörning och koka upp. Smaka eventuellt av med mer ättiksprit, sirap och salt.
Serveras med stekt rimmat fläsk, stekt falukorv, eller köttbullar 😋