Hemlagade bruna bönor är lätta att laga… men man behöver dock lite framförhållning och lägga bönorna i blöt kvällen innan. I receptet står det 12-24 tim… jag tar 18 tim 🥰 Obs! Man har gjort mindre förpackningar på bruna bönor. Förut var det 500 gram… nu är det 450 gram. Så ni får ändra lite på måtten i receptet.
Aug. 29, 2023
500 g torkade bruna bönor
1 l + 5 dl vatten (börja med 1 liter vatten och tillsätt sedan om det behövs)
1.5 msk ättiksprit (12 %)
2.5 msk ljus sirap
1.5 msk potatismjöl efter önskad konsistens
1 tsk salt
Lägg torra bönor i en skål, skölj dem och plocka bort fula exemplar. Häll på så mycket vatten att det täcker ärterna eller bönorna. Låt stå 12-24 timmar (jag tar 18 timmar). Slå sedan bort blötläggningsvattnet.
Koka bönorna i saltat vatten, börja med 1 liter vatten och tillsätt sedan resten om det behövs. Koka bönorna under lock på svag värme tills de är mjuka, cirka 1 1/2 timme. Tillsätt ättiksprit och ljus sirap samt eventuellt mer salt.
Om spadet är för tunt, red bönorna. Mosa antingen lite av bönorna med någon deciliter av spadet, häll bort resten av spadet och rör ner moset. Eller gör som jag, rör ut potatismjöl i lite kallt vatten, häll i redningen under omrörning och koka upp. Smaka eventuellt av med mer ättiksprit, sirap och salt.
Serveras med stekt rimmat fläsk, stekt falukorv eller köttbullar 😋