100 g smör
2.75 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 krm havssalt
2.5 dl farinsocker
0.6 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
1 st stort ägg (rumstempererat)
3 dl hackad choklad/chocolate chips
Smält smöret i en liten kastrull på medelhög värme och låt koka i cirka 2 minuter - under nästan konstant omrörning – tills smöret har smält helt och fått lite färg och blivit brynt. Ta bort från värmen och använd en slickepott för att få över allt smör och eventuella bruna fläckar i en värmesäker skål. Ställ skålen i kylen och låt smöret komma ner till rumstemperatur. Nedkylningen tar ungefär en timme.
Värm ugnen till 190°C. Klä en stor plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Blanda mjöl, bakpulver och havssalt i en medelstor bunke och ställ åt sidan.
Ta fram en ny bunke och häll i det rumstempererade smöret, farinsocker och strösocker. Vispa med elvisp på medelhastighet i cirka 2 minuter, eller tills den är ljus och fluffig. Tillsätt vaniljen och vispa slät. Tillsätt ägget och vispa ordentligt.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott, rör bara tills mjölet börjar försvinna. Vänd ner chokladbitarna.
Rulla 1/2 deciliter stora bollar av deg mellan handflatorna. Lägg sedan bollarna på plåten med gott om mellanrum (de kommer sprida ut sig mycket).
Grädda i ugnen i 10-11 minuter till de är gyllenbruna på kanterna men fortfarande mjuka i mitten.
Tryck eventuellt på lite extra chokladknappar direkt när kakorna kommit ut ur ugnen.
Låt kakorna svalna i 10 minuter på plåten innan de flyttas till ett galler för att svalna helt.
Njut med en kaka och ett stoooort glas mjölk!