1 kg blandade rotfrukter ex: morot, kålrot, potatis och palsternackor
1 st gul lök eller rödlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad persilja
4 msk tomatpuré eller chilisås
5 dl vispgrädde 40%
2 dl riven lagrad ost, 31%, ex västerbottensost
1 st fläskfilé á 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
12 st skivor rökt skinka
150 g färskost med smak av paprika
140 g bacon
Färska örter
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela samtliga rotfrukter i mindre bitar (ca 1x1 cm). Skala och skiva löken tunt.
2. Blanda rotfrukter, lök, kryddor, persilja, tomatpuré/chilisås samt grädde. Fördela blandningen i en smord eldfast form och strö över riven, lagrad ost. Täck formen med folie och ställ in i ugnen i cirka 50-60 minuter.
3. Börja med fläskfilén så du kan lägga på den när ca 25 minuter återstår av tillagningstiden. Putsa köttet och skär i skivor, salta och peppra. Bryn skivorna runt om i matfett i en stekpanna. När 25 minuter återstår av gräddningstiden tar du ut gratängen och lägger filéskivorna ovanpå. Varva med färskost och vikta skinkskivor. Gratinera gratängen i cirka 20 minuter.
4. Stek baconskivorna och låt rinna av på lite hushållspapper under tiden. Dela i mindre bitar. Ta ut gratängen och toppa med baconbitar och kryddgrönt.