Jättegod och höstlig efterrätt! Snabb och lättlagad äppeldessert som serveras i glas med rårörd vaniljsås.
Original recept från www.koket.se av Catarina König
Sept. 10, 2023
4 st äpple
3 msk strösocker
1 msk malen kanel
0.5 st citron
1 dl granola, valde choklad
2 st äggula
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Skala och skär äpplet i kuber, cirka 2x2 cm.
Lägg äppelbitarna i en kastrull, gärna teflon och strö över socker, kanel och rivet citronzest.
Tillsätt mer socker om du tycker det blir för surt sen.
Låt puttra ihop i kastrullen på medelhög värme. Kanelen får inte brännas så håll koll på att det inte blir för varmt i kastrullen.
När äpplena mjuknat något, efter ca 5 min på spisen, dra bort från plattan. Äpplena skall inte vara hårda men inte heller äppelmos. Något mellanting.
Rårörd vaniljvisp (sås)
Vispa samman äggula, socker och vaniljsocker i en bunke. Vispa tills det blir vitt och fluffigt.
Vispa upp grädden i en annan bunke.
Häll sedan i äggulevispet ner i grädden och vispa upp till en fluffig vaniljvisp.
Servering
Födela granola i botten av ett glas.
Skeda på önskad mängd av de förvällda kaneläpplena.
Toppa med den galet goda vaniljvispen och dekorera med ev lite pekan-nötter, granola, drömmar eller digestivekex.
Servera direkt!