Grunden till en bra sås, gryta, soppa mm är en bra fond! Den färdiga fonden kan ni frysa in så har ni alltid härlig fond tillhands 😁 Detta recept ger ca 1L färdig fond.
June 6, 2022
4 kg sågade oxben
3 st gullök
3 st rödlök
1 st purjolök
4 st schalottenlök
5 st vitlöksklyftor
4 st morötter
400 g rotselleri
4 st tomater
5 msk tomatpuré
4 st lagerblad
5 stjälkar färsk timjan
10 st vitpepparkorn
75 cl rödvin
Vatten
Sätt ugnen på 220 grader
Skär upp grönsakerna i bitar
Lägg grönsaker och oxben i en långpanna och rosta dom sedan i ugnen i ca 30-40min
Efter halva tiden i ugnen så tillsätter ni tomatpurén och rör om allt.
Lägg de rostade benen och grönsakerna i en stor kastrull (10L)
Häll het vatten i långpannan och vispa runt och skarpa rent och häll ner den skyn i kastrullen.
Tillsätt vinet i kastrullen och fyll sedan på med vatten så att det täcker allt.
Koka upp och låt allt sedan sjuda i ca 7 Tim. Skumma av lite då och då med en hålslev. Fettet som lägger sig på ytan tar ni bort med hjälp av en sked.
När det sjudit i 7 Tim så silar Bonava allt genom en finmaskig sil ner i en ny kastrull.
Koka upp och reducera sedan fonden till önskad koncentration.
Den färdiga fonden håller i ca 5-6 dagar i kylen. I frysen håller den upp till ett år.