God och lättlagad laxgratäng 🥰
Aug. 20, 2023
200 g färsk spenat
1 st purjolök
1 st liten fänkål
2 msk smör
200 g körsbärstomater, gärna olika färger och storlekar
4 st bitar laxfiléer á 175 g
125 g färskost med smak av pepparrot
2.5 dl vispgrädde
1 st äggula
Salt, svartpeppar
3 msk finhackad dill
2 msk färskriven pepparrot
500 g oskalade räkor inkl till garnering
Dill
Räkor, se ingredienser ovan
Ev riven pepparrot
Citroner
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Ansa spenaten. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Ansa, skölj och strimla fänkålen.
3. Hetta upp smöret och fräs spenat, lök och fänkål blankt och smidigt utan att det tar färg. Sila bort överflödig vätska om det behövs.
4. Halvera eller kvarta tomaterna, och tillsätt hälften av dem i spenatröran. Fördela röran i en smord ugnsform. Putsa laxbitarna och placera ovanpå blandningen.
5. Skala räkorna, ta undan några till garnering. Vispa ihop färskost, grädde, äggula, hackad dill, och färskriven pepparrot. Vänd ner skalade räkor. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll såsen över fisken. Strö över resterande mängd tomater.
7. Gratinera strax under ugnens mitt 18-20 minuter. Ta ut och garnera med dill, räkor, riven pepparrot och ev citron. Servera gärna med pressad potatis.