En god gratäng som även gör sig bra i matlåda.
Original recept från www.instagram.com
Aug. 16, 2023
Rapsolja att steka i
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 msk kryddblandning red wonder
1 msk kalvfond
1 msk kikkoman orginal soja
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
Salt
Peppar
En skvätt grädde
3 st zucchini
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Rapsolja att steka i
Skivad ost att toppa gratängen med.
Börja med att få igång köttfärssåsen.
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja i en stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt köttfärsen och höj värmen. Stek tills den är genomstekt under omrörning. Krydda med salt, peppar och Red Wonder. Ha i tomatpurén och låt steka med en stund.
Ha i krossade tomater, fond, soja och vatten. Låt koka ihop undertiden som du gör zucchinifräset. Smaka sedan av med salt, peppar och fond i slutet och ha i en skvätt grädde och låt koka någon minut till.
Skala och kärna ur zucchini (om det behövs)
Riv sedan på det grövsta på rivjärnet. Lägg upp i en sil och låt rinna av en stund.
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja och ha i zucchini. Salta och peppra. Rör om ordentligt.
Fördela ut hälften av zucchinifräset i en ugnsfast form. Ha i all köttfärssås och toppa sedan med resten av zucchinin. Fördela ut med gaffel i ett jämnt lager och lägg på skivor av ost så att det täcker hela gratängen.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader tills osten fått fin färg.