Riven zucchini- och köttfärsgratäng

En god gratäng som även gör sig bra i matlåda.

Original recept från www.instagram.com

Malin Sagen

Aug. 16, 2023

Ingredienser

Köttfärsås

Rapsolja att steka i

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

500 g nötfärs

2 msk tomatpuré

1 msk kryddblandning red wonder

1 msk kalvfond

1 msk kikkoman orginal soja

1 burk krossade tomater

1 dl vatten

Salt

Peppar

En skvätt grädde

Zucchinifräs

3 st zucchini

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Rapsolja att steka i

Skivad ost att toppa gratängen med.

Gör så här

Börja med att få igång köttfärssåsen.

Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja i en stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt köttfärsen och höj värmen. Stek tills den är genomstekt under omrörning. Krydda med salt, peppar och Red Wonder. Ha i tomatpurén och låt steka med en stund.

Ha i krossade tomater, fond, soja och vatten. Låt koka ihop undertiden som du gör zucchinifräset. Smaka sedan av med salt, peppar och fond i slutet och ha i en skvätt grädde och låt koka någon minut till.

Skala och kärna ur zucchini (om det behövs)

Riv sedan på det grövsta på rivjärnet. Lägg upp i en sil och låt rinna av en stund.

Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja och ha i zucchini. Salta och peppra. Rör om ordentligt.

Fördela ut hälften av zucchinifräset i en ugnsfast form. Ha i all köttfärssås och toppa sedan med resten av zucchinin. Fördela ut med gaffel i ett jämnt lager och lägg på skivor av ost så att det täcker hela gratängen.

Gratinera i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader tills osten fått fin färg.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.