Jag älskar zucchini som är så användbar och lättodlad. Här kommer en mäktig och enkel vegetarisk lasagne med zucchini istället för lasagneplattor. Perfekt att göra en stor sats för matlådor. Mycket grönsaker så slarva inte med att koka bort, klämma ur så mycket vätska som möjligt innan montering av lasagne. Går bra att använda både färsk och fryst spenat. Se till att låta vätskan få rinna av från den frysta spenaten.
Aug. 14, 2023
1 - 2 st zucchini
400 g champinjoner
500 g spenat
1 dl röda linser
1 st lök gul
2 frp krossade tomater
2 st vitlök
1 kruka persilja
200 g riven ost
5 dl crème fraiche
Salt och peppar
Olja till stekning
Skiva zucchinin tunt, gärna med mandolin. Placera skivorna på hushållspapper och salta. Detta görs för att få bort vätska från zucchinin.
Hacka och stek löken i olja tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och stek utan att den tar färg. Tillsätt krossade tomater, salt och peppar. Låt puttra i minst 10 minuter.
Skiva champinjonerna. Stek champinjonerna och spenaten i en torr panna för att få bort vätskan. När vätskan är borta tillsätt dessa i tomatsåsen, tillsammans med de röda linserna och hackad persilja. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader medan du monterar lasagnen. Placera zucchini-skivor underst. Fyll på med tomatsås och klicka ut crème fraiche. Jag brukar lägga på liten riven ost mellan alla lager. Varva zucchini, tomatsås och crème fraiche. Avsluta med crème fraiche och riven ost.
Låt lasagnen stå i ugnen i cirka 30 minuter. Servera gärna tillsammans med en sallad eller grönsaker efter säsong.