Knäckig och god! 🥰 Jag gör den här pajen på två sätt, därför har jag lagt in två recept på den - nr 1 och nr 2. 💡Tips! Vill man ha annat än äpplen, så går det bra att byta ut till rabarber, hallon eller blåbär. 💡Tips! Ibland gör jag äppelpajen glutenfri. Man byter då ut vetemjölet till Sempers ”Fin mix” och havregrynen till Semper Eco ”glutenfria havregryn”.
Aug. 13, 2023
6 st äpplen (jag tar 400 gram)
1 msk mald kanel (strös över äpplena)
225 g smält smör
3 msk mjölk
0.75 dl ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
4.5 dl havregryn
2.25 dl strösocker
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj pajformen med smör och skär äpplena i skivor. Lägg äppelskivorna i den smorda pajformen. Strö mald kanel över äpplena.
Smält smöret i en kastrull, och dra bort frän värmen när den har smält - rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, havregryn, strösocker, bakpulver och vaniljsocker) i en skål och rör sedan ner smörblandningen.
Klicka / bred ut smeten tunt över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenbrunt.
Man kan äta äppelpajen varm, men om man väntar tills den svalnat blir den härligt knäckig. Ät pajen tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.