Förra veckan gjorde jag ett jättegott glutenfritt bananbröd á Ica som veckan efter blev en egen men som muffins och en variant med choklad och den andra åt morotskaka-hållet. Riktigt goda båda två iaf så nedan följer recept! Jag delade upp grundsmeten och körde 50/50 men nedan har du hela recepten per variant. 😊
Aug. 13, 2023
3 st stora mogna bananer (à ca 150 g)
3 dl mandelmjöl
2 dl havremjöl (glutenfritt om du önskar)
1 dl havregryn (glutenfria om du önskar)
3 st ägg
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk vaniljpulver
2 krm salt
Choklad:
100 g smält mörk choklad (70%) + knappar att toppa med + hackad mandel
Morotskaka:
+ 1 riven morot
1 msk honung
1.5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0.5 tsk ingefära pulver
Hackad mandel som topping!
Sätt ugnen på 200°C.
Skala bananerna och mixa slätt i en bunke. Blanda ner mandelmjöl, havremjöl, ägg, bakpulver, vaniljpulver och salt. Häll hälften av smeten i en bunke och blanda med den smälta chokladen eller smaksätt hela med morotskaka kryddorna 👍🏻
Smörj en brödform som rymmer ca 1 ½ liter med kokosolja eller lägg ut muffinsformar. Häll hälften av smeten utan choklad i formen, häll på smeten med choklad och avsluta med att hälla på resten av smeten utan choklad. Dra med en sked till ett mönster.
Toppa med mandel (+ choklad)
BRÖD 👉Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter
MUFFINS 👉 20 min (+ svalna på galler)