Jag hade svamplycka och fyllde mina empanadas med Karljohan men du kan anvÀnda vilken svamp du vill. Det hÀr receptet rÀcker till ca 50 st smÄ empanadas. De passar bra att frysa in. Sen kan man ta fram dem, tina i rumstemperatur och vÀrma i mikro eller i ugnen. Eller strunta i att vÀrna. De Àr goda ÀndÄ.
Original recept frÄn www.instagram.com av Millis Wernersson
Aug. 13, 2023
800 g vetemjöl special
125 g smÀlt smör
1 st Àgg
4 dl mjölk (vanlig eller havre)
1 tsk salt
1 kg valfri svamp
1 st stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
50 g smör
200 g vÀllagad ost
Svartpeppar
Salt
Blanda alla ingredienser till degen, helst i en bakmaskin och kör 8-10 minuter.
SkÀr svamp i smÄ bitar, stek i smör tillsammans med finhackad lök och vitlök. Salta och peppra sÄ det smakar gott. LÄt svalna och blanda i riven ost.
Kavla ut degen 3-5 mm tunt och stansa ut ca 10 cm stora cirklar. VĂ€rm ugnen till 260 grader.
LÀgg pÄ en matsked av fyllningen pÄ varje cirkel och vik empanadas som en halvmÄne. HÀr kan man försegla lite extra med en gaffel.
LÀgg empanadas pÄ en plÄt med bakplÄtspapper och pensla med uppvispat Àgg. Om du vill kan du strössla med lite sesamfrön. Jag hade bÄda svarta och vita hÀr.
Baka mitt i ugnen i 8-9 minuter