Mycket lättbakad, ljuvligt god och segmjuk blåbärskaka/blåbärspaj med lite frasiga kanter 🥰
Aug. 10, 2023
2 st ägg
2.5 dl strösocker
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g blåbär, frysta eller färska
2 tsk potatismjöl
1.5 msk strösocker
1 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
Florsocker
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
3. Fyllning: Blanda blåbären med potatismjöl och strösocker i en skål.
4. Strö blåbären jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg det ovanpå smeten och blåbären.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås. Pudra gärna över florsocker före servering.