Den finska varianten av blåbärspaj är en blandning mellan paj och cheesecake. Tips! Om man har frysta blåbär, så blanda dem med 2 tsk potatismjöl 🥰 Receptet är från ICA:s Buffé nr 6, 2021. Zeinas Kitchen bytte ut blåbär mot plommon och den blev jättegod! Skulle inte förvåna mig om det även blev gott med äpplen. Prova!
Aug. 10, 2023
100 g rumsvarmt smör (+ extra till formen)
1 dl strösocker
1 st ägg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1 st ägg
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil eller créme fraîche
4 dl blåbär
Sätt ugnen på 175°C.
Pajdeg/Botten: Vispa ihop smör och strösocker. Tillsätt ägget och fortsätt vispa. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Smörj formen och tryck ut degen i en pajform ca 20 x 30 cm (för 6-8 bitar) och längs upp med kanterna. Nagga botten och förgrädda i 10 min.
Fyllning: Rör ner ägg, strösocker och vaniljsocker i gräddfilen. Strö ut ett jämt lager av blåbären på degen och häll över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 30-40 min.
Till servering: Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.