1 st jäst
50 g smör
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 dl solrosfrön
3/4 dl linfrön
4 dl finrivna morötter
1 dl dinkelmjöl
4 dl rågsikt
Ca 10-12 dl vetemjöl special
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret. Tillsätt vattnet och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och blanda om.
Skala, skölj och finriv morötterna.
Tillsätt salt, solrosfrön, linfrön, finrivna morötter, dinkelmjöl och rågsikt.
Tillsätt sedan lite vetemjöl special i taget.
Knåda degen i en bakmaskiner i 5 minuter.
Jäst degen i 40 minuter.
Baka ut till runda jämna bröd. Sätt på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Jäs bröden i 30 minuter.
Ställ in i ugnen i 18-20 minuter.