Dumplings med rispapper

Om man inte vill laga alla dumplings på en gång går det bra att frysa in fyllningen. Videoklipp med exempel på hur man kan forma sina dumplings: https://fyoutu.be/Ebw6oPYv4Lw?t=384

Valentina

Dec. 7, 2025

Ingredienser

Fyllningen

1 msk sesamolja

2 st vitlöksklyftor, pressade

1 msk färsk ingefära, riven

1 st gullök, finhackad

1 st morot, grovt riven

200 g champinjoner, finhackade

0.5 st purjolök

200 g vitkål eller spetskål, strimlad

2 msk soja eller coconut aminos

1 msk risvinäger

Salt och peppar efter smak

1 tsk sriracha (går att skippa)

Dippsås

2.5 msk soja eller coconut aminos

1.5 msk vatten

1 tsk socker eller kokossocker

1 tsk rostade sesamfrön

2 msk risvinäger

1 skvätt sesamolja

Övrigt

40 st ark rispapper

Rostade sesamfrön för garnering

1 - 2 st salladslökar för garnering, skivad

Gör så här

Finhacka/riv grönsakerna. Har man en bra matberedare är tipset att hacka svamp och lök grovt, därefter använda riv-funktionen för morot och vitkålen. Hetta upp oljan i en stekpanna.

Stek svamp, gullök och morot, stek i ett par minuter tills de fått lite färg. Tillsätt purjolök, vitkål med lite salt och stek i 5-7 min. Rör om då och då, tillsätt en skvätt vatten om det behövs. Rör sist ner vitlök, ingefära och kryddor och stek någon minut till. Ställ åt sidan att svalna.

Häll upp ljummet vatten i en stor skål. Det allra bästa är ifall man får tag på små runda rispapper och då används två lager för att få en bra tjocklek. Det går även bra med stora rispapper (22 cm i diameter) men blir inte lika fint.

Doppa ett stort rispapper i vattnet och lägg på ett fat. Precis när pappret blivit tillräckligt mjukt, vik på mitten till en halvmåne med den rundade sidan uppåt. Lägg en matsked fyllning i mitten och vik därefter högra sidan snett över fyllningen, därefter den vänstra sidan.

Forma dina dumplings genom att vika den rundade sidan ca 3 gånger och tryck därefter ihop den nedre sidan med den övre. Tryck ut eventuell luft. Lägg dina dumplings på en tallrik med plastfolie över så att de inte torkar ut. Klicka på länken uppe i beskrivning för att se videoklipp med exempel på hur man kan forma sina rispappersdumplings.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek dumplings i pannan på medelvärme, 2-3 min på varje sida till se fått lite stekyta. Viktigt att pannan inte är för varm och att inte ha för mycket olja. Detta kan orsaka att rispappret “puffar” till sig istället för att få stekyta.

Blanda alla ingredienser till dippsåsen.

Garnera med skivad salladslök och rostade sesamfrön. Servera med dippsåsen.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.