Hemmagjord gyros i egenbakat bröd - nästan lika bra som i Grekland! Recept från matinspo.se (även @emiliasmatinspo på Instagram)
Aug. 6, 2023
3 dl ljummet vatten
2 tsk torrjäst
1.5 tsk strösocker
1.5 msk olivolja
8 dl vetemjöl
1.5 tsk salt
0.5 st gurka
4 dl grekisk yoghurt
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
1 st rödlök
1 dl persilja
20 st körsbärstomater
Valfritt gyroskött
Pommes
Börja med brödet. Lös upp jästen i ljummet vatten tillsammans med socker. Täck bunken och låt jästen aktiveras i 5 min. Blanda då i olivolja och salt. Häll sedan i hälften av mjölet. Fortsatt addera lite mjöl åt gången och börja sedan knåda degen för hand. Det kommer behövas ca 8-8,5 till 9 dl vetemjöl så arbeta in lite åt gången tills degen känns smidig. Den ska vara något klibbig men inte torr. Låt degen vila i en bunke under bakduk i ca 1h. Under tiden kan du göra tzatzikin (se steg 4).
När degen jäst färdigt. Ta ut degen ur bunken och dela degen i 4 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och täck sedan med bakduk. Nu ska de få vila en stund till, ca 10-15 min. Under tiden kan du förbereda salladen, gyrkosköttet och pommesen (steg 6)
Stretcha ut bröden till pitabröd ca 0.5 cm tjocklek på ett lätt mjölat bord. Värm en panna mede lite olja och stek brödet på medelvärme i ca 3 min per sida. När brödet börjar bubbla på ovansidan och fått färg på undersidan är det dags att vända. Du får reglera värmen på plattan efter hur fort det går. Får brödet färg för snabbt - sänk då värmen. Tar det för lång tid - höj. Fortsatt så tills bröden är klara. Täck dem med folie så håller de sig mjuka.
Tzatziki - Riv gurkan och pressa ur överflödigt vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser, smaka av med salt och låt stå svalt.
Salladen - Hacka persilja, tomat och rödlök. Blanda ihop utan att salta eller ringla över olja får då släpper tomaterna vätska.
Gyros och pommes - Grädda pommesen enligt anvisningarna på paketet och börja stek gyrosen när pommesen nästan är klar.
Servera gyors med pommes, salladen, tzatziki i det färska brödet. Njut!