Över 60 minuter

Gyros

Hemmagjord gyros i egenbakat bröd - nästan lika bra som i Grekland! Recept från matinspo.se (även @emiliasmatinspo på Instagram)

Erika Alsin

Aug. 6, 2023

Ingredienser

GYROSBRÖDET 4 ST

3 dl ljummet vatten

2 tsk torrjäst

1.5 tsk strösocker

1.5 msk olivolja

8 dl vetemjöl

1.5 tsk salt

TZAZTSIKI

0.5 st gurka

4 dl grekisk yoghurt

2 st vitlöksklyftor

Olivolja

Salt

SALLAD

1 st rödlök

1 dl persilja

20 st körsbärstomater

KÖTT OCH POMMES I VALFRI MÄNGD

Valfritt gyroskött

Pommes

Gör så här

Börja med brödet. Lös upp jästen i ljummet vatten tillsammans med socker. Täck bunken och låt jästen aktiveras i 5 min. Blanda då i olivolja och salt. Häll sedan i hälften av mjölet. Fortsatt addera lite mjöl åt gången och börja sedan knåda degen för hand. Det kommer behövas ca 8-8,5 till 9 dl vetemjöl så arbeta in lite åt gången tills degen känns smidig. Den ska vara något klibbig men inte torr. Låt degen vila i en bunke under bakduk i ca 1h. Under tiden kan du göra tzatzikin (se steg 4).

När degen jäst färdigt. Ta ut degen ur bunken och dela degen i 4 lika stora delar. Rulla delarna till bollar och täck sedan med bakduk. Nu ska de få vila en stund till, ca 10-15 min. Under tiden kan du förbereda salladen, gyrkosköttet och pommesen (steg 6)

Stretcha ut bröden till pitabröd ca 0.5 cm tjocklek på ett lätt mjölat bord. Värm en panna mede lite olja och stek brödet på medelvärme i ca 3 min per sida. När brödet börjar bubbla på ovansidan och fått färg på undersidan är det dags att vända. Du får reglera värmen på plattan efter hur fort det går. Får brödet färg för snabbt - sänk då värmen. Tar det för lång tid - höj. Fortsatt så tills bröden är klara. Täck dem med folie så håller de sig mjuka.

Tzatziki - Riv gurkan och pressa ur överflödigt vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser, smaka av med salt och låt stå svalt.

Salladen - Hacka persilja, tomat och rödlök. Blanda ihop utan att salta eller ringla över olja får då släpper tomaterna vätska.

Gyros och pommes - Grädda pommesen enligt anvisningarna på paketet och börja stek gyrosen när pommesen nästan är klar.

Servera gyors med pommes, salladen, tzatziki i det färska brödet. Njut!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.