Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min) 🥰 Receptet är från 80-talet och kommer från Bonniers Kokbok, del 1 av 3.
Aug. 5, 2023
1 bit grön gurka (ca 200 gram)
Persilja (finhackad)
2 msk ättiksprit
2 msk strösocker
1 dl vatten
1 krm salt, vitpeppar
Lagens styrka kan ökas med mer ättiksprit.
Skär gurkan i tunna skivor eller hyvla den.
Blanda ättiksprit, strösocker och vatten till lagen och smaksätt med salt och vitpeppar.
Lägg i gurkskivorna och strö persilja över. Låt gurkan stå 1/2 - 1 timme före serveringen.
Enligt gamla recept ska gurkskivorna ligga i press med lite salt 1/2 - 1 timme innan de läggs i lagen. En hel del vätska dras då ut och gurkan får en kraftigare smak. Konsistensen blir också lite annorlunda.
Servera inlagd gurka till allt slags stekt kött, korv, fisk eller fågel.